חרדה בבוקר: למה זה קורה דווקא כשקמים ומה אפשר לעשות?

האם זה מוכר לכם? אתם מתעוררים בבוקר והדבר הראשון שאתם מרגישים זו מועקה, תחושה כבדה ואפילו דופק מואץ. התחושה הזו מקשה עליכם להתחיל את היום וכל זה עוד לפני שקמתם מהמיטה. כשאתם מתחילים את הבוקר בצורה הזו, בלי אירוע משמעותי שהתרחש, התחושה עלולה ללוות אתכם לכל אורך היום. ככה מרגישה חרדה בבוקר, רבים חווים אותה ולמרות שהיא פוגעת באיכות החיים, חשוב לדעת כי טיפול יכול לעזור.

שאלה שעולה פעמים רבות היא למה החרדה מופיעה דווקא בבוקר. מה גורם לגוף שלנו להתחיל את היום עם תחושת מתח ופחד? האם זו תחושה רגעית שצפויה לעבור תוך זמן קצר או האם זו תופעה שמחייבת טיפול. במאמר זה נענה על כל השאלות החשובות בנושא ונציע פתרונות פרקטיים שיוכלו לעזור לכם להתחיל את היום ברוגע ולהמשיך אותו בצורה המיטבית.

טיפול בחרדה בבוקר – הדרך להחזיר את השליטה על החיים

טיפול בחרדה בבוקר חשוב לשיפור איכות החיים. לא מדובר רק באמצעי שיעזור להפיג במעט את תחושת אי הנוחות אלא בהבנה מעמיקה של מקור החרדה ואימוץ התנהגות, חשיבה וכלים שימנעו ממנה להופיע. חרדת בוקר לא מטופלת עלולה להתפתח לכדי חרדה כללית ולהשפיע על כל תחומי החיים. טיפול מאפשר להתמודד עם הטריגרים שמפעילים את החרדה ולחזק את יכולת ההתמודדות.

שיטת הטיפול בחרדות אותה פיתח אורי פוקס מתבססת על זיהוי שורש הבעיה וטיפול מעמיק ולא רק בסימפטומים. אחד היתרונות של השיטה הוא המיקוד שלה כשהמטופלים מבינים את דפוסי החשיבה והתפיסות הפנימיות שמובילים להגברה של החרדה וכל זאת תוך מפגשים ספורים בלבד. כלומר, אין צורך בשנים של מפגשים כדי להטיב עם החיים אלא אפשר להבין את הבעיה, לבנות יחדיו את הפתרון ולהטמיע אותו בחיי היום יום.

לקליניקה מגיעים מטופלים בגילאים שונים, עם חרדה הנובעת מסיבות שונות ומעל 98% מהם יוצאים תוך שבועות ספורים כשיש להם את הכלים והיכולות להתמודד עם מה שהחיים מביאים. השיטה היא הרבה יותר מאשר הקלה זמנית אלא מאפשרת להשיג שינוי משמעותי ארוך טווח שעוזר להתחיל את היום בתחושת ביטחון, שליטה ולהשיג יציבות רגשית לכל אורכו.

איך מרגישה חרדה?

כדאי לדעת כי התחושה של חרדה שמתחילה בבוקר מלווה רבים. היא יכולה להתבטא בצורה נפשית ופיזית כאשר ברמה הנפשית יכולות להתלוות לה מחשבות טורדניות שמתחילות ממש עם פקיחת העיניים. התחושה הפיזית יכולה לכלול האצת דופק, הזעה, תחושה של כבדות בחזה וחוסר יכולת להתרכז. לא תמיד קל להבין כי מדובר בחרדה אך לרוב אפשר להבין כי כל התחושות הללו משפיעות על איכות החיים.

כל אחד יכול להתמודד מדי פעם עם בוקר שמתחיל בצורה לא אידיאלית. אולי משהו מטריד אתכם, אולי היה לכם חלום אינטנסיבי, ואם התחושה חד פעמית, כנראה אין סיבה לדאגה. עם זאת, במקרה שהתחושה חוזרת על עצמה בכל בוקר, ללא אירוע מיוחד שאנחנו יכולים להצביע עליו כמו פגישה שאנחנו מצפים לה במהלך היום, מבחן חשוב ודומים, יש לבדוק אם מדובר בחרדה.

חרדה היא מצב שמשפיע על תחומים שונים בחיים ולכן במקרה של חזרה בוקר אחר בוקר, יש לבצע אבחון מקצועי. כאשר הלחץ הוא חלק מכל בוקר, כשהתחושה משבשת את התפקוד וכשהיא גורמת לקושי לקום מהמיטה, יש להתייחס לכך ברצינות. חשוב לדעת כי חרדה שלא מטופלת עלולה לפגוע בתפקוד הכללי, ביחסים הבינאישיים, בעבודה והבנת הסימפטומים יכולה להיות הצעד הראשון לשיפור.

הגורמים שיכולים להוביל לחרדת בוקר

גורמים שונים יכולים להוביל לחרדת בוקר כשאין מקרה אחד שזהה לאחר. שינה לא טובה או לא מספקת, יכולה להיות גורם לתחושת מתח וחוסר שקט ולהעלות את הדאגות והחרדה. מתח יומיומי שהצטבר ולא טופל גם כן יכול להתפרץ בשעות הבוקר המוקדמות וגם מרוץ החיים יכול להשפיע.

רבים מרגישים שהם לא מצליחים לעמוד בהתחייבויות שלהם, הם מוצפים מכל המשימות שעומדות לפניהם ולצד זה יכול לעלות חשש מכישלון. עוד גורם שיכול להשפיע על החרדה בבוקר הוא גורם הורמונלי כשכדאי לדעת כי קורטיזול המכונה גם ״הורמון הלחץ,״ מגיע לשיאו בשעות הבוקר. כאשר רמות הקורטיזול גבוהות מדי, יכולה לעלות תחושת חרדה מוגברת, לחץ ועצבנות מיד עם ההתעוררות.

למאמרים מקצועיים נוספים >>

מידע נוסף